,,De stemming blijft heel voorzichtig en er zit geen overtuigingskracht achter. Er gebeurt eigenlijk niet zoveel. Het is wachten op wat er in Europa gaat gebeuren. De crisismaatregelen zetten nog weinig zoden aan de dijk. Het Europese noodfonds komt ook maar niet van de grond. Daarnaast is er ook in de VS een impasse ontstaan rond de staatsschuld”, aldus beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de middaghandel 0,6 procent hoger op 280,58 punten. De MidKap-index steeg 1,4 procent tot 427,50 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen wonnen tussen 0,8 en 1 procent.

Recordrente

In Madrid klom de IBEX 35-index 0,2 procent. Spanje haalde dinsdagochtend 3 miljard euro op met de veiling van kortlopende obligaties, maar betaalt voor deze leningen wel de hoogste rente in 14 jaar. Vorige week moest Spanje ook al een recordrente betalen om zijn obligaties te slijten.

Beleggers bleven ook onzeker over de torenhoge Amerikaanse staatsschuld en vreesden een afwaardering van de kredietstatus van het land. Kredietbeoordelaar Fitch zal de kredietwaardering van de Verenigde Staten eind november opnieuw onder de loep nemen, nadat bekend werd dat een supercommissie geen overeenstemming heeft kunnen bereiken over de bezuinigingen.

Koersval

Thomas Cook liet in Londen een koersval zien van bijna 68 procent. De Britse reisorganisatie onderhandelt met de bank over de schulden van het bedrijf en heeft de publicatie van de jaarcijfers uitgesteld.

In Amsterdam viel MidKap-fonds Wavin op met een koerssprong van ruim 61 procent, tot 6,40 euro. De buizenfabrikant liet weten een ongevraagd overnamevoorstel te hebben ontvangen van hetMexicaansebuizenbedrijf Mexichem.

KPN

In de AEX behoorde KPN tot de grootste dalers met een verlies van 2,5 procent, nadat Citigroup het advies voor het telecomconcern had verlaagd. Wessanen zakte in de SmallCap-index 6,5 procent. Het voedingsmiddelenbedrijf waarschuwde voor een lager dan verwachte winst bij zijn Amerikaanse dochter ABC.

Het aandeel Galapagos maakte een koersprong van ruim 20 procent. Het biotechnologiebedrijf liet weten een belangrijke stap te hebben gezet in de ontwikkeling van een medicijn tegen ontstekingsziekten zoals reuma.

De euro was 1,3554 dollar waard, tegen 1,3510 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,5 procent tot 98,37 dollar per vat en Brentolie werd 1,4 procent duurder.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl